Europarlemintariër Samira Rafaela moediget Frysk aktivisme oan

Samira Rafaëla, Europarlementariër foar D66, fynt dat jongerein de polityk fan binnen feroarje moatte. ‘Wy moatte de revolúsje meitsje foardat dy útbrekt’, sitearre sy yn Ljouwert Hans van Mierlo op it kongres fan de Jonge Demokraten, de D66-jongereinferiening. Dy konklúzje luts Rafaela nei in petear mei Fryske studinten en Fryske taalorganisaasjes.
By in picknick yn de Prinsetún joegen de studinten fan studinteferiening Nobis Cura Futuri fan Campus Fryslân oan sawol de Europeeske as Fryske D66-fraksje mei dat se harren soargen meitsje oer de takomst fan jongerein, it klimaat en de polityk. Sawol yn Brussel as De Haach is der neffens de jongerein te min oandacht foar de regio’s en it plattelân…
[00:26, 02-07-2023] Ben EU: Nieuwe Europese richtlijn ‘Loontransparantie’.
Op 15 december jl. is er een politiek akkoord bereikt over de richtlijn ‘Loontransparantie’. Het Europese wetsvoorstel onder leiding van Samira Rafaela als hoofdonderhandelaar omvat bindende maatregelen om gelijke waardering voor gelijk werk te realiseren.
Europarlementariër Samira Rafaela: ‘’Dit is de meest moderne, inclusieve Europese wetgeving tot nu toe. Voor het eerst wordt er rekening gehouden met intersectioneel discriminatie, en kan dit worden meegenomen als verzwarende omstandigheid bij wetspraak. Ook worden non-binaire personen voor het eerst in Europese wetgeving expliciet meegenomen. Deze wet is er dus voor iedereen’’.
De nieuwe wet zorgt ervoor dat iedere werknemer het recht heeft om informatie op te vragen over het gemiddelde salarisniveau van collega’s in dezelfde functiegroep, en mogen ook informeren naar de objectieve gender-neutrale criteria waarop het salaris van de functiegroep is gebaseerd. Ook krijgen sollicitanten in de laatste ronde van hun sollicitatieprocedure informatie over het salarisniveau waarop ze solliciteren. Werkgevers mogen niet meer vragen naar het laatstverdiende loon.
Samira: ‘’Dankzij deze wet hebben werknemers toegang tot de juiste informatie om te beoordelen of zij eerlijk beloond worden. Als er geconstateerd wordt dat dit niet zo is, hebben zij een sterke juridische positie om het recht te behalen’’.
Bedrijven hebben met de nieuwe wet de verplichting om te rapporteren over de gender loonkloof binnen hun organisatie. Bedrijven met meer dan 250 werknemers doen dit ieder jaar, bedrijven tussen 150 en 249 om de drie jaar. De bedrijven onder de 100 werknemers mogen dit vrijwillig doen en worden hiertoe aangemoedigd in deze wetgeving. Deze rapportage wordt inzichtelijk gemaakt en gepubliceerd, zodat iedereen kan inzien hoe bedrijven ervoor staan wanneer het gaat om de loonkloof binnen de organisatie. Bedrijven die het goed doen vallen op, en bedrijven die er nog niet zijn, krijgen de kans en gelegenheid om dit op korte termijn te realiseren.
Wanneer er een loonkloof van 5% en hoger wordt geconstateerd zijn bedrijven verplicht om correctieve maatregelen te nemen. De lidstaten hebben de bevoegdheid om boetes uit te delen bij structurele misstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *